Blog: Detasarea angajatilor romani pe teritoriul UE - formularul A1 inlocuieste E101

Noile reglementari europene privind detasarea muncitorilor pe teritoriul UE au fost adoptate si se aplica si in Romania de la jumatatea anului 2010. 

Formularele l E101 deja emise pana la jumatatea lui 2010, isi produc efectele pana la data expirarii lor; pentru noile aplicatii depuse de angajatorii romani, formularele emise vor fi A1. 

Noile reglementari se concentreaza ceva mai mult pe definirea cross-bord-ului, limiteaza utilizarea muncitorilor transfrontalieri doar pentru situatiile in care acestia pot face naveta catre statul de resedinta zilnic sau cel mult saptamanal. Multe firme din Romania au preferat varianta cross-border detasarii cu formular E101, interpretand eronat reglementarile europene si sperand ca in acest fel pot utiliza- pe perioada detasarii- salariul minim pe economie din Romania. De aceea am devenit fruntasi la incidente internationale privind detasarea ilegala a muncitorilor pe teritoriul UE. Sunt zeci de firme romanesti aflate in ancheta, amendate cu sume uriase sau deja in proces cu autoritatile din Olanda, Franta, Belgia, Germania; acuzate de trafic de persoane si/sau utilizarea de munca ilegala, deoarece nu au respectat conditiile de detasare a muncitorilor pe teritoriul UE.

Cei care si-au imaginat ca pot detasa in tarile dezvoltate ale UE muncitori angajati cu 700 ron in Romania s-au inselat! S-au inselat si acum platesc! Sunt cel putin 10 cazuri in care s-a inceput urmarirea penala a administratorilor si se asteapta sechestru asigurator pe bunurile acestora! 

Regula e simpla: muncesti intr-un stat al UE platesti taxele si contributiile in statul respectiv , la cuantumurile de acolo. Pentru angajatii unei firme cu sediul intr-un stat membru ce-si detaseaza angajatii in baza unui contract comercial cu un partener dintr-un alt stat memembru, pe teritoriul acestuia din urma, exista trei exceptii ce permit plata taxelor in si la cuantumurile din statul de resedinta: 
- posesorii formularului portabil A1
- muncitorii transfrontalieri
- muncitorii implicati in montajul unor piese/utilaje, etc - cu conditia ca perioada de montaj sa nu depaseasca 8 zile
Restul solutiilor miraculoase inventate de romani poarta un nume simplu: utilizarea de munca ilegala sau (cum e cazul Olandei) exploatare si trafic de persoane. 

Formularul portabil A1 (vechiul formular E101) se poate obtine in conditii ceva mai drastice . S-a ajuns la aceste conditii tocmai datorita jurisprudentei inregistrate in ultimii ani, ai carei protagonisti au fost in cea mai mare masura, firme din Romania, Polonia si Bulgaria... 

Firma din Romania care solicita , pentru angajatii sai, formularul A1, trebuie sa dovedeasca faptul ca are activitate consistenta in tara. Trebuie sa-si asume o serie de obligatii si sa respecte si anumite conditii impuse de statul in care va detasa angajatul respectiv. 

Atentie insa! Reglementarile privind detasarea muncitorilor in alt stat membru UE nu inlatura reglementarile fiscale la nivel european, pe care daca nu le respectati, cu sau fara formular A1, puteti fi obligati sa achitati taxe in statul de detasare.

Publicat in data de 2011-06-16 de Nefertiti Human Capital Consulting


Puteti scrie un comentariu doar daca sunteti autentificat!