Deviația de sept nazal: Tratament și efecte

Deviația de sept nazal este o afecțiune comună în care peretele dintre cele două pasaje nazale, cunoscut sub numele de septul nazal, este deplasat sau deviat de la poziția sa normală. Această deviere poate provoca o serie de simptome neplăcute și poate avea efecte asupra sănătății respiratorii și a calității vieții. În acest articol, vom explora cauzele, simptomele, tratamentul și efectele deviației de sept nazal.

Cauze ale Deviației de Sept Nazal

Deviația de sept nazal poate avea mai multe cauze, inclusiv:

 1. Traumatisme nasale: Loviturile sau accidentele care implică nasul pot duce la deplasarea sau fracturarea septului nazal.
 2. Factori Genetici: Uneori, deviația de sept nazal poate fi moștenită și să apară din cauza factorilor genetici.
 3. Dezvoltare Anormală: La unele persoane, septul nazal se dezvoltă într-un mod anormal în timpul perioadei de creștere.

Simptome ale Deviației de Sept Nazal

Simptomele deviației de sept nazal pot varia în funcție de gradul de deviere și pot include:

 1. Obstrucție Nazală: Una dintre cele mai comune simptome este dificultatea de a respira pe una sau ambele părți ale nasului.
 2. Secreții Nazale: Pot apărea secreții nazale abundente sau congestie nazală cronică.
 3. Episoade Recurente de Sinuzită: Deviația septului poate duce la inflamații cronice ale sinusurilor, provocând episoade repetate de sinuzită.
 4. Sforăit Nocturn: Persoanele cu deviație de sept pot avea un risc crescut de sforăit și apnee în somn.
 5. Dureri de Cap: Unele persoane pot experimenta dureri de cap, deoarece deviația poate afecta fluxul de aer și presiunea în sinusuri.

Tratamentul Deviației de Sept Nazal

Tratamentul pentru deviația de sept nazal depinde de severitatea simptomelor și de impactul asupra calității vieții. Opțiunile de tratament includ:

 1. Medicamente: Pentru simptomele ușoare, medicamentele, cum ar fi decongestionantele sau steroizii nazali, pot ajuta la gestionarea simptomelor.
 2. Chirurgie (Septoplastia): Pentru cazurile mai severe sau atunci când simptomele nu sunt ameliorate de medicamente, septoplastia poate fi necesară. Aceasta este o procedură chirurgicală care corectează deviația septului nazal pentru a îmbunătăți fluxul de aer și pentru a reduce simptomele.
 3. Chirurgia Estetică (Rinoplastia): Uneori, septoplastia este combinată cu rinoplastia (chirurgia estetică a nasului) pentru a corecta și aspectul exterior al nasului.

Efectele Deviației de Sept Nazal Asupra Sănătății

Deviația de sept nazal poate avea efecte semnificative asupra sănătății și a calității vieții. Printre acestea se numără:

 1. Calitatea Somnului: Dificultatea de a respira pe timp de noapte poate duce la tulburări de somn, cum ar fi sforăitul sau apneea în somn.
 2. Sinuzită Recurentă: Inflamația cronică a sinusurilor poate provoca episoade recurente de sinuzită, cu simptome precum dureri de cap și secreții nazale abundente.
 3. Probleme Respiratorii: Dificultatea de a respira poate afecta performanța fizică și calitatea vieții de zi cu zi.
 4. Afectarea Olfactivă: Deviația septului poate afecta și simțul olfactiv, reducând capacitatea de a detecta mirosurile.

Concluzie

Deviația de sept nazal este o afecțiune comună care poate avea un impact semnificativ asupra sănătății și calității vieții. Este important să consultați un specialist ORL pentru evaluarea și tratamentul adecvat al deviației de sept. Cu tratament corespunzător, majoritatea persoanelor pot experimenta ameliorarea simptomelor și îmbunătățirea calității vieții.

Articole Recomandate

Despre Autor: Redacția

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *