Ghid complet pentru o vacanță în Cuba

Cuba, cea mai mare insulă din Caraibe, este o destinație fascinantă plină de istorie, cultură vibrantă și peisaje spectaculoase. De la plajele sale idilice cu nisip alb la orașele coloniale pline de culoare și ritmuri de salsa, Cuba oferă o varietate de experiențe unice. Acest ghid complet te va ajuta să-ți planifici o vacanță de neuitat în Cuba, acoperind toate aspectele esențiale ale călătoriei.

Alegerea perioadei potrivite pentru călătorie

Clima în Cuba este tropicală, cu două sezoane principale: sezonul uscat și sezonul ploios.

Sezonul uscat (noiembrie – aprilie)

Sezonul uscat este perioada ideală pentru a vizita Cuba, cu temperaturi plăcute și precipitații reduse. Aceasta este și perioada de vârf pentru turism, așa că așteaptă-te la prețuri mai ridicate și la mai mulți turiști.

Sezonul ploios (mai – octombrie)

Sezonul ploios aduce temperaturi mai ridicate și umiditate crescută, dar și mai puțini turiști și prețuri mai mici. Fii pregătit pentru ploi scurte, dar intense, și posibilitatea de uragane, în special în lunile august și septembrie.

Planificarea itinerariului

Cuba este o țară mare, cu multe locuri de explorat. Iată câteva dintre cele mai importante destinații pe care ar trebui să le incluzi în planul tău de călătorie.

Havana

Havana, capitala Cubei, este un oraș vibrant, plin de istorie, arhitectură colonială și viață de noapte animată.

Atracții principale

 • La Habana Vieja: Centrul istoric al Havanei, inclus în patrimoniul mondial UNESCO, este plin de clădiri coloniale, piețe pitorești și străzi pietruite. Explorează Plaza de la Catedral, Plaza Vieja și Plaza de Armas.
 • El Malecón: Promenada iconică de pe malul mării este locul perfect pentru o plimbare relaxantă, oferind priveliști spectaculoase asupra oceanului și clădirilor coloniale.
 • Muzeul Revoluției: Situat într-un fost palat prezidențial, acest muzeu oferă o privire detaliată asupra istoriei revoluției cubaneze.
 • Fábrica de Arte Cubano: Un spațiu cultural inovator care combină arta contemporană, muzica, dansul și teatrul. Este un loc popular pentru localnici și turiști deopotrivă.

Varadero

Varadero este una dintre cele mai populare destinații de plajă din Cuba, cunoscută pentru nisipurile sale albe și apele turcoaz.

Activități principale

 • Plaja Varadero: Bucură-te de soare pe plajele întinse și de activități acvatice, cum ar fi snorkeling, scufundări și parasailing.
 • Cueva de Saturno: Explorează această peșteră spectaculoasă cu o lagună subterană unde poți înota și face snorkeling.
 • Golf: Varadero găzduiește un teren de golf de clasă mondială, ideal pentru iubitorii acestui sport.

Trinidad

Trinidad este un oraș colonial fermecător, cunoscut pentru străzile sale pavate, clădirile colorate și atmosfera sa autentică.

Atracții principale

 • Piața Mayor: Inima orașului, această piață este înconjurată de clădiri istorice și muzee, inclusiv Museo Romántico și Museo de Arquitectura.
 • Valle de los Ingenios: O vale plină de istorie, unde poți explora plantații de zahăr și ruinele vechilor mori.
 • Playa Ancón: O plajă frumoasă situată la doar câțiva kilometri de Trinidad, perfectă pentru relaxare și snorkeling.

Viñales

Viñales este o regiune rurală cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cu mogotes (dealuri calcaroase) și plantații de tutun.

Activități principale

 • Parcul Național Viñales: Fă drumeții sau plimbări călare pentru a explora peisajele naturale impresionante și cavernele din zonă.
 • Cueva del Indio: Vizitează această peșteră fascinantă, care include un râu subteran navigabil.
 • Plantații de tutun: Vizitează fermele locale de tutun pentru a vedea cum sunt cultivate și procesate frunzele de tutun pentru faimoasele trabucuri cubaneze.

Santiago de Cuba

Santiago de Cuba, al doilea cel mai mare oraș din țară, este cunoscut pentru rolul său important în istoria Cubei și pentru cultura sa afro-cubaneză vibrantă.

Atracții principale

 • Castillo del Morro: O fortăreață colonială impresionantă care oferă priveliști spectaculoase asupra Golfului Santiago.
 • Parcul Céspedes: Inima orașului, unde se află Catedrala Santiago și Casa Diego Velázquez, cea mai veche casă din Cuba.
 • Cementerio de Santa Ifigenia: Un cimitir istoric unde sunt îngropați eroi naționali, inclusiv José Martí și Fidel Castro.

Transportul în Cuba

Transportul public

Cuba are o rețea de transport public bine dezvoltată, care include autobuze, trenuri și taxiuri.

 • Autobuze: Compania Viazul oferă servicii de autobuz între principalele orașe turistice, fiind o opțiune accesibilă și confortabilă.
 • Trenuri: Trenurile sunt mai lente și mai puțin fiabile decât autobuzele, dar oferă o experiență autentică și priveliști pitorești.
 • Taxiuri: Taxiurile sunt disponibile în toate orașele mari și stațiunile turistice. Există și taxiuri colective (almendrones), care sunt mai ieftine și oferă o experiență locală autentică.

Închirierea unei mașini

Închirierea unei mașini este o opțiune bună pentru cei care doresc să exploreze Cuba pe cont propriu. Drumurile principale sunt bine întreținute, dar fii pregătit pentru semnalizarea rutieră limitată și pentru posibilele dificultăți în a găsi benzinării.

Cazare

Cuba oferă o gamă variată de opțiuni de cazare, de la hoteluri de lux la case particulare și pensiuni.

Hoteluri

 • Hoteluri de lux: Havana, Varadero și alte destinații turistice majore oferă hoteluri de lux, inclusiv lanțuri internaționale și resorturi all-inclusive.
 • Hoteluri de tip boutique: În orașele coloniale, cum ar fi Trinidad și Viñales, vei găsi hoteluri de tip boutique care oferă cazare confortabilă și servicii personalizate.

Case particulare

Casele particulare sunt echivalentul cubanez al bed and breakfast și oferă o experiență autentică de cazare. Găzduite de familii locale, aceste case sunt reglementate de guvern și oferă condiții bune de cazare la prețuri accesibile.

Activități și experiențe de neratat

Dans și muzică

Cuba este cunoscută pentru muzica și dansul său vibrant. Participă la lecții de salsa în Havana, bucură-te de muzica live în Santiago de Cuba sau dansează pe ritmuri de son cubano în Trinidad.

Gastronomie cubaneză

Descoperă bucătăria cubaneză, care combină influențe spaniole, africane și caraibiene. Încearcă preparate tradiționale, cum ar fi ropa vieja, moros y cristianos și lechón asado. Vizitează paladares, restaurante private care oferă mâncare autentică și atmosferă intimă.

Explorarea naturii

Cuba oferă numeroase oportunități pentru explorarea naturii, de la parcuri naționale la rezervații naturale. Fă drumeții în Sierra Maestra, explorează recifurile de corali din Jardines de la Reina sau relaxează-te pe plajele izolate din Cayo Largo.

Sfaturi practice pentru călătorie

Documente necesare

Pentru a călători în Cuba, ai nevoie de un pașaport valabil și de o viză de turist (tarjeta de turista). Viza poate fi obținută de la ambasadele și consulatele cubaneze sau de la companiile aeriene care operează zboruri către Cuba.

Asigurare de călătorie

O asigurare de călătorie este obligatorie pentru a intra în Cuba. Asigură-te că polița ta de asigurare acoperă asistența medicală, accidentele și alte riscuri specifice călătoriilor.

Sănătate

Nu sunt necesare vaccinuri speciale pentru călătoria în Cuba, dar este recomandat să ai vaccinurile de rutină la zi. Asigură-te că ai o trusă de prim ajutor cu medicamente de bază și protecție solară. Evită să bei apă de la robinet și optează pentru apă îmbuteliată.

Bani și plăți

Moneda oficială în Cuba este peso-ul cubanez (CUP) și peso-ul convertibil (CUC). CUC este moneda utilizată de turiști și are o valoare echivalentă cu dolarul american. Majoritatea locurilor acceptă numerar, dar cardurile de credit și debit sunt mai puțin frecvent utilizate. Este recomandat să ai numerar la tine pentru plățile mici și pentru locurile care nu acceptă carduri.

Articole Recomandate

Despre Autor: redactia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *